Adolf Skramstad homepage

 

Hjem

Bibliografi

Brev

Bilder

Adolf Skramstads adresser

Les en fortelling av Adolf Skramstad

Skramstad

Slekt

Bli fan av Adolf Skramstad på Facebook!

Adolf Skramstad på Facebook

 

 

Adolf Skramstad (25.5.1865 – 3.2.1927)

Her kan du få en oversikt over alt forfatteren Adolf Skramstad skrev, lese noen av hans brev, se bilder av ham, lese noen av fortellingene hans og litt mer.

Her kan du lese en av Adolf Skramstads fortellinger

 

Adolf Skramstad

Bilde av Adolf Skramstad og venner ca 1912

Vet du om brev eller har du andre opplysninger om Adolf Skramstad? Ta kontakt!

Den 1. januar 1889 ble Adolf Skramstad ansatt som redaktør i Jernbaneavisen. Her skrev han så kvasst og frimodig at han ble avsatt ved årets utgang! Han rakk å slå seg løs i en rekke friske artikler der han fikk sagt noen sannhetsord om både funksjonærene og autoritetene. Frykten og feighetens ånd rider ennå etatens underste lag som en mare, og han gir jernbanens ledelse det råd å stige ned fra sin høye hest og ta sine underordnede med på råd. Han skriver om den militære ånd som ikker er fremmed innen etaten, og han peker på konduktørenes farefulle arbeid. I artiklen Oppsagt fra oktober 1889 skriver han om oppsigelsen, og han fratrer den 1. februar neste år, "deretter vil Jernbaneavisen gå over i mer lojale hender og bli en pen og pyntelig avis som ikke tenker å gjøre en katt fortred." Deretter opprettet han fra 1.juli 1890 Norsk Jernbaneblad, der han ofte etterlyser behovet for organisering blant jernbaneansatte. Politisk ser det ut til at mannen heller mot partiet Venstre. Han skriver at Norsk Jernbaneblad vil stå på et frisinnet standpunkt, og bruken av ordet frisinnet identifiserer mannen og avisa i retning Venstre. Avisa fikk kort levetid, til 1. mars 1891.
Kilde: Hans Amundsen: Norsk Jernbaneforbund gjennom 60 år (1952, s. 46-52) via Ragnar Kokkvoll.

 

  • HAMAR ARBEIDERBLAD: I år kan vi feire Skramstad Forfatterjubileum: Det blir ikke noe som Prøysen-jubileet i år, men Adolf Skramstad bør da fortjene et glass Champagne?
    Les saken i Hamar Arbeiderblad!

 

 

Webredaktør: Per-Erik Skramstad

Besøk også Adolf Skramstads bror Ludvig Skramstad

Forfattersidene til Per-Erik Skramstad finner du faktisk her.

Takk og rettigheter

Rettelser, tilleggsinformasjon og kommentarer kan sendes til
Per-Erik Skramstad