Folkebøker fra 1500- og 1600-tallet

 

 

Kvalitet
Disse sidene har fått kvalitetsstempel av Danmarks Biblioteksskole.

Skramstad.no

 

 

Fortunatus får pungen som aldri blir tom (1575-utg.)Folkeboken om Fortunatus

Eventyrromanen om Fortunatus ble første gang utgitt i bokform i 1509 i Augsburg. Til tross for mange forsøk på å påvise fransk, spansk eller engelsk opprinnelse, er det mye som tyder på at den ble skrevet i Augsburg omtrent 1450, kanskje av Burk(h)ard Zink. Andre navn som er blitt foreslått, er Johannes Heybler (apotekeren som besørget boken trykket i Augsburg i 1509), Stephan Fridolin (ca. 1430–etter 1500). På 1500-tallet ble den utgitt hele 30 ganger; på 1600-tallet 10.

Den første danske utgaven vi kjenner, ble utgitt i 1575. Bare fragmenter av denne utgaven er bevart. Se for øvrig utgivelseshistorien. Se også tittelbladet.

Romanen er todelt: Første del handler om Fortunatus, andre del om sønnen hans Andolosia.

Første del: Fortunatus' opplevelser
Fortunatus tar tjeneste hos en greve, men lures til å tro at greven vil kastrere ham. Han rømmer, og vikles inn i en mordsak. I siste liten unngår han å bli hengt. Flakkende rundt i skogen møter han jomfru Fortuna, som gir ham en pung som aldri blir tom for penger. Pungen stjeles og vinnes tilbake før Fortunatus atter slår seg ned på fødestedet Kypros. Der gifter han seg med Cassandra, som føder ham to sønner (Ampedo og Andolosia). Etter å ha tilbrakt 12 år med kone og barn, legger Fortunatus ut på reise igjen. I Alexandria stjeler han sultanens magiske ønskehatt. Denne hatten gjør en i stand til å forflytte seg dit en ønsker. Før Fortunatus dør, forteller han sønnene om pungens og hattens hemmelighet.

Fortunatus 1509Andre del: sønnen Andolosias opplevelser
Fortunatus' yngste sønn Andolosia leser i en bok om farens reiser, og drar selv ut på reise. Pungen og ønskehatten mistes og gjenvinnes et par ganger. Han får også horn da han spiser av en spesiell sort epler, men en eremitt hjelper ham til å finne epler som fjerner hornene. Med disse eplene hevner han seg på kvinnen som stjal hans pung og ønskehatt, og setter horn på henne. For å vinne tilbake pungen og ønskehatten, utgir han seg for å være lege. Andolosia tas til fange og tortureres av to fyrer som vil vite hvor han får alle pengene fra, og til slutt må han fortelle om pungen. Storebroren Ampedo brenner ønskehatten for at ikke uvedkommende skal få tak i den, og dør av sorg mens Andolosia er borte. Andolosia kveles av en av kidnapperne. Da begge brødrene er døde, mister pungen sin kraft.

Typenummeret i Aarne-Thompsons eventyrklassifisering er 566.

 

Kilder:
Danske Folkebøger bd. 10
Antti Aarne og Stith Thompson: The Types of the Folktale. Helsinki 1981. (FF Communications No. 184)

Albrecht Classen: The German Volksbuch. A Critical History of a Late-Medieval Genre. U.st. 1995.

Kronologiske oversikter

Kronologisk oversikt over danske folkebøkerDe første tyske folkebøkene • Fortunatus' utgivelseshistorie • Dødsdansens kronologi • Utgivelseshistorien til den danske folkeboken om Ahasverus • Utgivelseshistorien til den danske Reveboken • Utgivelseshistorien til De syv vise mestereKronologi Uglespeil-utgivelser • Utgivelseshistorien til den tyske folkeboken om Till Eulenspiegel • Melusinas utgivelseshistorie • Utgivelseshistorien til En doktors datter • Kronologi dansk AppoloniusKronologi Broder Rus